Wereldwinkel Wageningen de Uitbuyt
  • Welkom
  • Over ons
    • Geschiedenis
  • Ons assortiment
    • Nieuw in het assortiment
    • Lekkere tip!
    • Cadeaupakketten
  • Goede doelen
  • Contact
  • Bestellen
  • ANBI Informatie

​Kokoskoffie met slagroom

Voor 4 personen
Bereidingstijd: ca. 10 minuten 

Ingrediënten:
2 tl kaneel
150 ml slagroom
koffielikeur

En van Fair Trade Original:
Oploskoffie Dark Roast, voor 4 kopjes
4 el Fijne Witte Kristalsuiker
1 blikje biologische Kokosmelk (270 ml), uit de koelkast 
1 tl Cacaopoeder

Schep de kokosroom (het gestolde deel bovenin het blikje) van het kokoswater en doe dit met 50 ml slagroom in een hoge kom. Voeg 2 eetlepels suiker toe en klop tot een lobbige room. Klop van de overige slagroom en suiker apart een dikke room. Meng de oploskoffie met de kaneel en bereid de koffie verder volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Schep de lobbige kokosroom en de koffielikeur door de hete koffie en garneer de koffie met een dot dikke slagroom en een snuf cacaopoeder.

​Koffiecheesecake met karamelsaus 

​Voor 6 personen
Bereidingstijd: 45 minuten +  4,5 uur opstijftijd + 70 minuten baktijd 

Ingrediënten:
140 g haverkoekjes
55 g boter, gesmolten
4 el water
400 g verse roomkaas
200 g volle kwark
1 zakje vanillesuiker
4 eieren
240 ml zure room
150 g fudge vanille, in stukjes

En van Fair Trade Original:
8 el Oploskoffie Dark Roast
100 g + 1,5 el Fijne Witte Kristalsuiker 
1 el Cacaopoeder

En: springvorm van Ø 20 cm, bakpapier, aluminiumfolie, braadslede

Verwarm de oven voor op 180°C. Maal de haverkoekjes fijn en meng met de gesmolten boter. Bekleed de springvorm met een rondje bakpapier en verdeel het koekmengsel over de bodem. Laat dit 30 minuten opstijven in de koelkast. Los 4 eetlepels oploskoffie op in 4 eetlepels kokend water en laat afkoelen. Maak de springvorm waterdicht door de onderkant in te wikkelen met 2 lagen aluminiumfolie. Meng de roomkaas, de kwark en de koffie tot een egaal geheel. Voeg vanillesuiker, 100 g suiker en de eieren toe en mix het glad en romig. Giet de vulling op de koekbodem. Zet de springvorm in een braadslede en vul deze met een laag van 2-3 cm kokend water. Plaats dit midden in de oven en bak 60 minuten tot de taart stevig is, maar nog wel zacht. Meng de zure room en 1,5 eetlepel suiker goed door elkaar en bestrijk hiermee voorzichtig de bovenkant van de cheesecake. Plaats de cake nog 10 minuten in de oven. Laat de cheesecake afkoelen en zet minimaal 4 uur in de koelkast. Breng voor de koffiekaramelsaus 150 ml water aan de kook. Voeg 4 eetlepels oploskoffie en de fudge toe. Laat de fudge smelten en laat inkoken tot een stroperige saus. Bestrooi de cheesecake vlak voor het serveren met cacaopoeder en serveer met de koffiekaramelsaus. 

​Zoetzure gamba’s met veel groenten 

Voor 4 personen
Bereidingstijd: ca. 15 minuten

Ingrediënten:
2 el plantaardige olie
1 wortel, in reepjes
1/2  prei, in ringen
2 tenen knoflook, gepeld en geperst
1/2 komkommer, zaden verwijderd en in halve maantjes
200 g gamba’s
1 klein blikje bamboescheuten, uitgelekt
enkele blaadjes verse koriander

En van Fair Trade Original:
1 flesje Woksaus Zoetzuur
1 blikje Ananasstukjes, uitgelekt
1/2 blik Mangoschijven, uitgelekt
300 g Pandanrijst of (rijst)noedels

Verhit 2 eetlepels olie in een braadpan en voeg de wortel, prei en de knoflook toe. Bak dit enkele minuten. Voeg de komkommer en de woksaus toe. Laat alles op laag vuur ca. 6-10 minuten pruttelen. Snijd de mangoschijven in stukjes. Voeg dit, samen met de gamba’s, de bamboescheuten en de ananasstukjes toe. Verwarm het gerecht. Serveer met rijst of noedels en garneer met verse koriander. 

Wijntip: Chardonnay (wit), Zuid-Afrika. Fair Trade Original

​Kippenpootjes met sojasaus en gebakken rijst

​Voor 4 personen
Bereidingstijd: ca. 25 minuten 
(exclusief 30 minuten in de marinade)

Ingrediënten:
4 kippenpootjes of braadsticks
25 ml zonnebloemolie
1 el gembersiroop
1 teen knoflook
4 maïskolven
50 g gemalen kokos
30 g gefruite uitjes
boter
verse koriander

En van Fair Trade Original:
25 ml biologische Sojasaus
300 g biologische Zilvervlies rijst
Kruidenmolen Zeezout chili mix

Maak een mengsel van sojasaus, zonnebloemolie, gembersiroop en een geperste knoflookteen en marineer de koppenpootjes hier een half uur in. Verhit een klein scheutje olie in een braadpan en braad de kippenpootjes met de marinade ongeveer 20 minuten op middelhoog vuur rondom bruin. (Voeg indien nodig een scheutje water toe). Bereid intussen de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking en kook de maïs in 20 minuten gaar. Giet de rijst af en laat droog stomen. Verhit  een beetje van het vet uit de pan van de kip in een wok of braadpan en bak hierin de rijst. Rooster de gemalen kokos in een droge koekenpan lichtbruin. Voeg kokos en gefruite uitjes bij de gebakken rijst. Serveer de kip met de gebakken rijst , de knapperige maïs met een klontje koriander-zeezout chilimix boter. Garneer met wat achtergehouden koriander.

Tip: Kook de rijst ruim van te voren en laat hem afkoelen voordat je hem bakt, voor een nog beter resultaat.


Wijntip: Pinotage (rood), Zuid-Afrika. Fair Trade Original

Recept Bananencake

Ingrediënten:
150 g tarwebloem
150 g volkorenmeel
1 theelepel bakpoeder
1 theelepel baksoda
½ theelepel zout
100 g 70% Divine chocolade - grof gehakt (klik hier voor link naar de webshop)
60 g paranoten - grof gehakt
125 g ongezouten boter - zeer zacht. Plus een beetje extra voor het invetten
150 g basterdsuiker
2 grote eieren
100 ml karnemelk
1 theelepel vanille-extract
1 tl amandelextract
4 middelgrote (overrijpe) bananen
Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 ° C (heteluchtoven) en vet een cakevorm in met een beetje boter.
Zeef de bloem, bakpoeder, baksoda en zout in een grote mengkom. Voeg de chocolade en paranoten en kort door elkaar tot het gelijkmatig verdeeld en bedekt met bloem.
Pak nu een andere kom en roer daar de boter en suiker met een garde of mixer tot een licht beslag. Klop vervolgens de eieren één voor één en voeg daarna de karnemelk, vanille- en amandelextracten toe. Voeg de fijngestampte bananen toe.
Meng nu de beide kommen door elkaar. Maak een kuiltje in het midden van de droge ingrediënten en giet hier het natte mengsel in.
Giet het mengsel in de ingevette cakevorm en bak in de voorverwarmde oven gedurende 60-70 minuten. Controleer met een prikker of de cake ook daadwerkelijk klaar is. Dit kan door een prikker in de cake te prikken, als de prikker er schoon uit komt is de cake klaar!
Haal de cake uit de oven en laat deze afkoelen. Daarna.. Smullen maar!

Stoofpotje met rode Thaise curry

Voor 4 personen

Bereidingstijd: ca. 20 minuten (excl. 120 minuten stoven)

Ingrediënten:
4 el plantaardige olie
2 uien, gesnipperd
600 g runderstoofvlees, in blokjes
1 limoentje, geperst
1 rode paprika, in reepjes
200 g sperziebonen, afgehaald
1 struik paksoi, gesneden

En van Fair Trade Original:
1 pakje Rode Curry Kruidenpasta
Molen zeezout chili mix
1 blik Kokosmelk à 400 g
300 g Pandanrijst

Dep het vlees droog met keukenpapier en bestrooi met het zout. Verhit 2 eetlepels olie in een braadpan, voeg de uisnippers toe en bak deze glazig. Voeg de curry toe en bak even mee. Neem het ui-curry mengsel uit de pan. Verhit de overige olie in de pan, voeg het vlees toe en bak het rondom bruin. Voeg de kokosmelk en de helft van het limoensap toe. Vul het lege kokosmelkblikje met warm water en schenk dit in de pan erbij. Laat het vlees met de deksel op de pan anderhalf uur stoven. Controleer tussendoor of er nog voldoende vocht bij het vlees zit. Als dit niet zo is, wat water toevoegen. Schep na anderhalf uur het ui-curry mengsel, de paprika en de sperziebonen door de stoofpot. Bereid de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Voeg vlak voor het opdienen de paksoi toe. Breng het gerecht op smaak met extra limoensap en/of zout. Serveer de currystoof met rijst en cassavechips.

Wijntip: Shiraz (rood), Zuid-Afrika.

​Knapperige groenten met Gado Gado Korma

​Voor 4 personen
Bereidingstijd: ca 20 minuten

Ingrediënten:
4 eieren
250 g boontjes, afgehaald
1 kleine bloemkool, in kleine roosjes
2 wortels, in reepjes
1 paksoi, gesneden

En van Fair Trade Original:
300 g Basmati rijst 
1 zakje Korma kruidenpasta 
4-6 el Pindakaas 
1/2 blik Kokosmelk (400 ml) 
Zeezoutmix kokos-citroen-koriander 

Bereid de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Kook de eieren hard. Kook de boontjes gaar. Plaats tijdens het koken van de boontjes een vergiet op de pan en stoom de bloemkoolroosjes en de wortelreepjes beetgaar. Giet de boontjes af boven een andere vergiet met daarin de fijngesneden paksoi. Verwarm de Korma kruidenpasta met 4-6 eetlepels pindakaas en een half blik kokosmelk (bij voorkeur de vaste/dikke substantie) en roer alles goed door elkaar. Serveer de (beetgare) groenten met de rijst en de Kormasaus en bestrooi naar smaak met de zeezoutmix.

Tip: gebruik de overige (dunne/waterige) kokosmelk in een tropische smoothie.


Wijntip: Pinotage (rood), Zuid-Afrika. Fair Trade Original

​Naan pizza met kip tandoori 

​Voor 4 pizza’s
Bereidingstijd: ca 25 minuten

Ingrediënten:
1 aubergine, in dunne plakken
zout 
1 el Griekse yoghurt of crème fraîche
300 g kipfilet, in blokjes
6 el olijfolie
4 (korianderknoflook) Naan broden
2 tomaten, in plakken
1 zakje mini mozzarella (ca. 20 bolletjes), gehalveerd
verse koriander

En van Fair Trade Original:
1 pakje Tandoori kruidenpasta 

Bestrooi de plakken aubergine met zout en dek af met folie. Zet ze 15 minuten weg. Meng de Tandoori kruidenpasta met yoghurt of crème fraîche en marineer hier de blokjes kipfilet in. Verwarm de oven voor op 225°C. Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak de gemarineerde kipblokjes gaar. Dep de aubergineplakken droog met het keukenpapier. Neem de kipblokjes uit de pan en voeg nog 4 eetlepels olie toe. Bak de aubergineplakken aan beide kanten goudbruin en gaar. Bedek de Naan broden met enkele plakken gebakken aubergine, plakken tomaat, de Tandoori kipstukjes en gehalveerde mozzarella bolletjes. Plaats de broodjes 4-6 minuten in de oven zodat de mozzarella smelt. Bestrooi de broodjes vlak voor het serveren met verse koriander.


Wijntip: Shiraz (rood), Zuid-Afrika. Fair Trade Original

​Oosterse paddenstoelenbouillon met rijstnoedels  

Voor 4 personen
Bereidingstijd: ca. 10 minuten

Ingrediënten:
200 g gerookte tofu
1 el gembersiroop
2 el plantaardige olie
250 g paddenstoelenmix
scheutje sherry
800 ml paddenstoelenbouillon
1 bosui, in ringen
2 tl sesamzaadjes

En van Fair Trade Original:
2 el Sojasaus
Sambal Oelek naar smaak
150 g Rijstnoedels

Marineer de gerookte tofu in een marinade van gembersiroop, sojasaus en sambal naar smaak. Bereid de rijstnoedels volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Verhit olie in een soeppan en bak de paddenstoelenmix kort. Verhit de grillpan. Neem de tofu uit de marinade en grill kort aan beide kanten. Blus de paddenstoelenmix af met een scheutje sherry en de rest van de marinade. Voeg de bouillon toe. Breng tot net aan de kook. Verdeel de rijstnoedels over de soepkommen en giet de hete soep erover. Voeg vlak voor het serveren de gegrilde tofu en bosui toe. Garneer met sesamzaadjes.

Wijntip: Pinotage (rood), Zuid-Afrika. Fair Trade Original

Rijstnoedels met gebakken curry-groenten

Voor 4 personen
Bereidingstijd: ca. 20 minuten

Ingrediënten:
5 el (kokos)olie
300 g kip(dij)filet, in stukjes
2 venkelknollen
200 g groene aspergetips, in stukjes
2 el verse platte peterselie

En van Fair Trade Original:
1 pak Zilvervlies Rijstnoedels
2-3 el Groene Curry Kruidenpasta
1 el Honing
Sambal Badjak

Bereid de rijstnoedels volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Verhit 2 el (kokos)olie in een wok en voeg naar smaak de curry en de honing toe. Bak hierin kort de kipstukjes. Halveer de venkelknollen, verwijder de harde kern, snijd de venkel in reepjes en voeg het toe aan de kipstukjes. Bak alles enkele minuten en voeg dan de aspergetips toe. Bak tot de groenten beetgaar zijn. Verhit in een andere pan de overige (kokos)olie en bak hierin kort de rijstnoedels. Voeg sambal naar smaak toe. Meng het kipgroentenmengsel met de noedels en garneer met de grof gehakte peterselie.

Tip 1: vervang de kipstukjes door een vegetarisch product.
Tip 2: wil je liever wat meer curry gebruiken? Houd dan de verhouding 1 eetlepel honing op 2 eetlepels curry aan.

Wijntip: Pinotage (rood), Zuid-Afrika. Fair Trade Original

​Biologische kokos-limoenrijst met gemarineerde kip 

Hoofdmaaltijd voor 4 personen
Bereidingstijd: ca. 30 minuten

Ingrediënten:
1 el plantaardige olie
2 limoentjes
4 biologische kippendijfilets 
1 tablet biologische kippenbouillon 
400 g biologische (voorjaars)groenten (aspergetips, (soja)boontjes, lente ui)
2 el verse Thaise basilicum
2 el verse koriander

En van Fair Trade Original:
1 el vloeibare Honing
molen Zeezout mix Chilipeper 
2 blikjes biologische Kokosmelk, 270 ml
1 pak Pandanrijst biologisch

Verwarm de oven voor op 200°C. Maak een marinade van olie, het sap van een limoen en de honing en marineer hierin de kippendijfilets. Bestrooi de kip royaal met zeezout. Leg de kippendijfilets op een met bakpapier beklede bakplaat en plaats ze in het midden van de oven. Rooster de kip circa 20-30 minuten. Breng intussen 125 ml water met de kokosmelk aan de kook. Voeg een bouillontablet, de rijst en het sap van 1 limoen toe en kook de rijst in 10 minuten gaar. Voeg indien nodig extra water toe. Kook ondertussen de voorjaarsgroenten in een aparte pan beetgaar en giet ze af. Voeg ze de laatste paar minuten bij de rijst. Zet het vuur uit, hak de kruiden fijn en voeg dit ook bij de risotto. Serveer met de kip uit de oven.

Wijntip: Chardonnay (wit), Zuid-Afrika. Fair Trade Original

​Maaltijdsoep van zoete aardappel en rode curry 

Hoofdmaaltijd voor 4 personen
Bereidingstijd: ca. 20 minuten

Ingrediënten:
700 g zoete aardappelen 
2 el plantaardige olie
2 uitjes, gesnipperd
2 cm verse gember, geschild en fijngehakt
200 g kipstukjes
2 limoenen, 1 geperst - 1 in schijfjes
1 struik paksoi, gesneden

En van Fair Trade Original:
1-2 el Rode Curry Kruidenpasta
1 blik Kokosmelk, 400 ml
molen Zeezout mix Chilipeper 

Schil de zoete aardappelen en snijd ze in blokjes. Verhit olie in een soeppan en fruit de uisnippers en de verse gember. Voeg de curry kruidenpasta naar smaak toe. Voeg de aardappelblokjes bij het kruidenmengsel. Voeg de kokosmelk en 500-600 ml water toe en breng alles aan de kook. Kook de soep tot de aardappel gaar is. Pureer de soep met behulp van een staafmixer. Bestrooi de kipstukjes met zout en doe het bij de soep. Kook tot de kip gaar is. Voeg een deel van het limoensap toe. Voeg op het laatste moment de paksoi aan de soep toe. Verdeel de soep over 4 grote soepkommen, besprenkel het met wat limoensap en garneer iedere kom met een schijfje limoen.

Vega-tip: neem een groentebouillontablet en laat de kip achterwege of vervang het door vegetarische wokstukjes.

Wijntip: Rosé, Zuid-Afrika. Fair Trade Original

​Hollandse ovenschotel met Oosterse twist 

Hoofdgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd: ca. 25 minuten

Ingrediënten:
600 g pastinaak
400 g kruimige aardappel
350 g geschilde spruitjes
2 el roomboter
2 rode uien, gesnipperd
400 g gehakt
100 g cashewnoten, gemalen

En van Fair Trade Original:
molen Zeezout mix Chilipeper
½ flesje Woksaus Teriyaki

Verwarm de oven voor op grillstand. Schil de pastinaak en de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Kook de aardappelen in een pan met water en zout. Voeg na 8 minuten de stukken pastinaak toe. Plaats bovenop de pan een vergiet met gehalveerde spruiten. Leg de deksel op de vergiet en kook/stoom de aardappel en de pastinaak gaar en de spruiten beetgaar. Verhit een klontje boter in een braadpan. Voeg de ui en het gehakt toe en bak het rul. Bestrooi royaal met zeezout. Voeg de woksaus toe en bak het 1-2 minuten mee. Giet de aardappel en de pastinaak af en stamp het tot een puree. Vet een ovenschaal in en bedek de bodem met een laag spruitjes. Schep daarop het gehaktmengsel en als laatste de puree. Bestrooi met cashewnotenkruim en enkele klontjes boter. Plaats de ovenschotel onder de grill, voor een krokant en bruin laagje. 

Wijntip: Pinotage (rood), Zuid-Afrika. Fair Trade Original

Gele curry met lamsköfte

Diner voor 4 personen
Bereidingstijd: ca 30 minuten

Ingrediënten:
2 el boter (of plantaardige olie)
400 g lamsgehakt
250 g gekookte linzen, uitgelekt
1half ei, geklutst
2 tl paneermeel
3 cm verse gember, geraspt of fijngesneden
3 tomaten, in blokjes
1 lente ui in ringetjes
Peper en zout
200 g sperziebonen, uiteinden verwijderd en gehalveerd
200 g doperwten (diepvries)

Ter garnering
1 citroen, in partjes
Verse koriander, grof gesneden
Volle yoghurt (bv. Griekse of Turkse) naar smaak
Eventueel een extra rode peper in ringetjes
Pappadums

​En van Fair Trade Original:
Sambal Badjak, naar smaak
1 pakje Gele Curry Pasta
2 tl vloeibare honing
300g Pandan rijst
1 blik biologische Kokosmelk (270ml)

Bereiding:
1. Meng lamsgehakt, linzen, ei, paneermeel, een flinke eetlepel sambal badjak in een grote kom en verdeel het in 12 gelijke langwerpige balletjes.
2. Verhit boter of olie in een braadpan of hapjespan en bak de gehaktballetjes rondom bruin maar niet gaar.
3. Pureer tomaten en meng deze met de curry pasta, kokosmelk, geraspte gember en de honing. Voeg dit toe aan de gehaktballetjes. Laat ongeveer 20 minuten doorkoken op een laag pitje. Niet te veel roeren, zo voorkom je dat het gehakt uit elkaar valt.
4. Kook de rijst volgens de verpakking samen met de sperziebonen en voeg op het laatst de ontdooide doperwten toe.
5. Bak de pappadums 1 voor 1 volgens de verpakking in de magnetron of koekenpan.
6. Serveer de curry bij de gekookte rijst en garneer met citroenpartjes, koriander en yoghurt.

​Gemarineerde ham met ananasstukjes 

Kerstmaaltijd voor 6-8 personen
Bereidingstijd: ca. 30 minuten

Ingrediënten:
3 el zonnebloemolie
1 lichtgerookte schouderham (800-1000 g) 
20 kruidnagels
4 Shanghai paksoi of boksoi
1 el verse koriander, fijngehakt

En van Fair Trade Original:
2 el vloeibare Honing
2-3 tl Sambal Badjak, naar smaak
1 blikje Ananasstukjes
1 pak Basmatirijst
1 flesje Woksaus Soy Ginger

Verwarm de oven voor op 175 °C. Maak een marinade van de honing, twee eetlepels olie en sambal naar smaak. Wrijf hiermee de ham in. Laat de ananasstukjes uitlekken en prik alle stukjes met een kruidnagel vast op de ham. Plaats de ham in een braadslede en zet 15 minuten in de oven. Besprenkel de ham tussendoor met de vrijgekomen braadsappen. Bereid de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de paksoi overdwars doormidden. Verhit olie in een wok en bak de paksoi aan beide kanten bruin. Voeg de woksaus toe. Wanneer de ham klaar is, snijd dan een deel van de ham in dunne plakken. Leg deze plakken op de borden samen met de paksoi en saus en een torentje witte rijst. Garneer met verse koriander. Serveer de rest van de ham op tafel.

Wijntip: Chardonnay (wit), Zuid-Afrika. Fair Trade Original

Chocoladefondue met een vleugje kokos ​

Dessert voor 4-6 personen
Bereidingstijd: ca. 30 minuten (exclusief baktijd)

Ingrediënten:
100 g boter
2 eieren
aardbeien
bramen
frambozen

En van Fair Trade Original:
1 pak Mix voor muffins met stukjes chocolade
1 blikje biologische Kokosmelk, 270 ml
300 g Chocoladepasta extra puur
2-3 el Rietsuiker
1 blik Ananasschijven op sap 
½ blik Mangoschijven op lichte siroop

Bereid de muffins volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat ze afkoelen. Verhit de kokosmelk in een pan en voeg de chocoladepasta en de rietsuiker naar smaak toe. Roer alles tot er een gladde dikke saus ontstaat. Laat iets inkoken tot de gewenste dikte. Snijd de muffins in blokjes, maak het rode fruit schoon en laat de ananas- en de mangoschijven uitlekken. Snijd de ananas- en mangoschijven in stukjes. Rijg het fruit aan spiesjes. Zet de chocoladefondue in een fonduepannetje op tafel en serveer het met de fruitspiesjes en de blokjes muffin.

Pittig broodje met kipgehakt en groente 

Lunchmaaltijd voor 4 personen
Bereidingstijd: ca. 15 minuten

Ingrediënten:
1 el plantaardige olie
300 g (kip)gehakt
1 dunne prei
½ spitskool
1 groot meergranen stokbrood

En van Fair Trade Original:
½ flesje Woksaus Zoetzuur
½ blik Ananasschijven op sap
Molen Zeezout mix chilipeper 
Pindakaas
Sambal Oelek

Verhit olie in een wok of braadpan, voeg het kipgehakt toe en bak tot het gehakt gaar is. Snijd de prei in ringen en de spitskool in dunne repen en voeg het toe aan het gehakt. Bak de groenten kort mee. Snijd de ananas in stukjes. Voeg de woksaus en de ananasstukjes toe en verwarm het even mee. Breng op smaak met het zeezout. Snijd intussen het stokbrood in gelijke stukken en daarna overdwars open. Besmeer het brood met een laag pindakaas en sambal naar smaak. Schep het gewokte kipgehakt-groenten mengsel op het brood.

Vega-tip: vervang het kipgehakt door vegetarisch fijngehakt of wokstukjes.

Wijntip: Rosé, Zuid-Afrika. Fair Trade Original


Maaltijdsalade met linzen en gele curry

Hoofdmaaltijd voor 4 personen
Bereidingstijd: ca. 30 minuten

Ingrediënten:
200 g du Puy linzen
2 aubergines
4 bosui 
50 ml olijfolie
1 limoen
150 g verse spinazie
8 blaadjes munt
100 ml dikke yoghurt

En van Fair Trade Original:
Molen Zeezoutmix Groene kruiden
1 pakje Gele Curry Kruidenpasta
Molen Pepermix citrus knoflook

Kook de linzen in een ruime hoeveelheid water in circa 20 minuten beetgaar en giet af. Snijd intussen de aubergines in dunne plakken, bestrooi met het zeezout en dek het af. Laat dit 20 minuten staan. Snijd de bosui in ringen. Verhit twee eetlepels olie in een pan en voeg de gele curry naar smaak toe. Fruit tot de geuren vrijkomen. Voeg de gekookte linzen en het sap van een halve limoen toe. Roer alles goed door elkaar en laat het afkoelen. Dep de aubergineplakken droog met keukenpapier en besprenkel ze met olijfolie. Grill de aubergineplakken in een grillpan. Meng de aubergineplakken, verse spinazie, bosui en munt door de linzen. Verdeel de yoghurt over de salade en bestrooi naar smaak met pepermix en/of zeezoutmix. Besprenkel ten slotte de salade met olijfolie. 

Tip: Lekker met een Naan broodje uit de oven.

Wijntip: Rosé, Zuid-Afrika. Fair Trade Original

Pittige visburger met mango 

Voor 4 personen
Bereidingstijd: ca. 20 minuten

Ingrediënten:
400 g witvisfilet, bijvoorbeeld kabeljauw
1 ei
10 el gemalen kokos
scheut plantaardige olie
6 el mayonaise
4 hamburgerbroodjes 
sla, tomaat

En van Fair Trade Original:
1 blik Mangoschijven op lichte siroop
1-2 el Groene Curry Kruidenpasta
molen Zeezout mix Chilipeper
3 el Sweet Chili Saus

Laat de mangoschijven uitlekken. Maal de vis fijn met behulp van een keukenmachine. Meng de curry kruidenpasta met het ei en voeg dit samen met twee tot vier eetlepels gemalen kokos en het zeezout bij de vis. Meng alles goed door elkaar. Vorm vier platte burgers van het vismengsel en wentel ze door het restant van de gemalen kokos. Verhit een flinke laag olie in een koekenpan en bak de burgers aan beide kanten bruin en krokant. Maak een saus van zes eetlepels mayonaise en drie eetlepels sweet chili saus. Snijd de broodjes open en besmeer de onderste helften met mayo-chilisaus. Leg daarop de sla, de visburger, tomaat en de mangoschijven. Leg de bovenkant van het broodje er boven op, steek alles vast met een prikker en serveer de burgers met extra mayo-chilisaus.

Wijntip: Chardonnay (wit), Zuid-Afrika. Fair Trade Original


Pittige gamba’s met exotische salsa salade 

Voorgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd: ca. 10 minuten
 
Ingrediënten:
3 el olijfolie
1 flinke teen knoflook, gepeld
12 cocktailgarnalen
1 rode puntpaprika, in miniblokjes
6 kerstomaatjes, in miniblokjes
1 bosui, gesnipperd
enkele takjes koriander
Voor de dressing:
3 tl gembersiroop
1 limoentje verdeeld in 1 el sap en 4 partjes

En van Fair Trade Original:
2-3 tl Sambal Oelek
1/2 blik Ananasschijven op sap
 
Maak eerst de marinade voor de gamba’s. Meng in een bakje de olie met 2-3 theelepels sambal en pers er een flinke teen knoflook boven uit. Voeg de garnalen toe en roer het goed om. Laat de marinade goed in de garnalen trekken in ca. 5 minuten. Maak intussen de salsa. Schenk het sap van de ananas in een bakje. Laat de ananas uitlekken. Snijd 5 schijven ananas in kleine blokjes. Doe deze blokjes samen met de blokjes puntpaprika, tomaat en gesnipperde bosui in een kom en meng door elkaar. Verhit een grillpan, leg de garnalen in de pan en bak ze circa één minuut per kant. Klop een dressing van 30 ml ananassap, de gembersiroop en het limoensap en meng dit door de salsa-salade. Verdeel de salade over 4 kommetjes en leg de gamba’s erop. Garneer met wat fijngehakt korianderblad en een partje limoen.

Pittige gehaktballetjes met zelfgemaakte frietjes 

Hoofdgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd: ca. 30 minuten (exclusief oventijd)

Ingrediënten:
800 g (zoete) aardappel en/of knolselderij, geschild 
50 ml olijfolie
400 g gehakt half om half
3 teentjes knoflook
ca. 3 el gemalen kokos
1 ei
3 bosuitjes, gesnipperd
zout
Kant en klaar (rauwkost)salade

En van Fair Trade Original:
4-6 tl Sambal Badjak
8 flinke el Pindakaas
scheut Ketjap Manis

Verwarm de oven voor tot 220° C. Was de aardappelen en/of knolselderij en snijd ze eerst in plakken en dan in repen. Dep de reepjes (zoete) aardappel en/of knolselderij droog met keukenpapier. Meng de frietjes met een heel klein beetje olie en verdeel ze over een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de frietjes in het midden van de oven in ca. 20-30 minuten goudbruin en knapperig en bestrooi ze met zeezout uit de molen. Meng intussen het gehakt met 2 geperste teentjes knoflook, 2-3 theelepels sambal, de gemalen kokos, het ei, de gesnipperde bosui en het zout in een kom goed door elkaar. Draai van dit mengsel ca. 12 kleine gehaktballetjes. Verhit 4 eetlepels olie in een braadpan en bak de gehaktballetjes rondom bruin. Zet het vuur laag en gaar de gehaktballetjes nog ca. 10 minuten met de deksel op de pan. Verwarm voor de satésaus in een pannetje met dikke bodem de pindakaas met 150 ml water. Pers het laatste teentje knoflook erboven uit en voeg de sambal en een scheut ketjap toe. Roer alles door elkaar tot een mooie gladde satésaus. Voeg, indien nodig, nog wat water toe. Serveer bij de gehaktballetjes en frietjes, de zelfgemaakte satésaus en een kant en klaar- of rauwkostsalade.

Wijntip: Merlot (rood), Zuid-Afrika. Fair Trade Original


Vegetarische gele linzencurry met rijst

Hoofdgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd: ca. 20 minuten

Ingrediënten:
2 rode uien, gepeld en grof gesnipperd
1 flinke courgette, uiteinden verwijderd en in blokjes
1 venkelknol, schoongemaakt en in repen (houd wat groen apart)
1 zoete aardappel van ca. 200 g, geschild en in plakjes
1 blik linzen, 400 g, uitgelekt
2 el olijfolie

En van Fair Trade Original:
300 g Basmati rijst
1 pakje Gele Curry Kruidenpasta
1 blik Kokosmelk, 400 ml

Bereid de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking. Verhit de olie in een hapjespan en voeg de uisnippers toe. Voeg de groenten en de plakjes aardappel toe en bak dit enkele minuten mee. Voeg de gele curry toe en bak deze ook even mee. Giet de kokosmelk erbij en breng het geheel aan de kook. Laat de curry op laag vuur pruttelen tot de groenten beetgaar zijn. Voeg als laatste de linzen toe en verwarm het gerecht nog enkele minuten. Serveer de rijst in een schaal en schep de gele linzencurry erbij. Garneer het gerecht met enkele takjes venkelgroen.

Wijntip: Chardonnay (wit), Zuid-Afrika. Fair Trade Original


Groene viscurry met bonenmix en rivierkreeftjes

Hoofdgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd: ca. 15 minuten

Ingrediënten:
600 g bonenmix (sugarsnaps, sperzieboontjes, peultjes), afgehaald
4 kleine witvisfilets, van ca. 100 g. per stuk
1 bakje (150 g) rivierkreeftjes
3 el olijfolie
80 g gezouten pinda’s
handje basilicumblaadjes

En van Fair Trade Original:
1 pak Noedels
1 zakje Groene Curry Kruidenpasta
1 blik Kokosmelk

Breng in een pan water aan de kook en voeg de bonen toe (de peultjes mogen er iets later bij, omdat deze eerder gaar zijn). Kook de bonen in circa 4 minuten beetgaar en giet ze af. 
Kook de noedels in ruim water volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit de olie in een braadpan en voeg de groene curry en kokosmelk toe. Roer het door elkaar. Leg de visfilets met daarbovenop de rivierkreeftjes in de saus. Schep de beetgare boontjes naast de visfilets in de pan. Leg het deksel op de pan en verwarm het gerecht nog enkele minuten tot de vis net gaar is. Verdeel de noedels over 4 diepe borden en schep de viscurry hier over. 

Garneer de gerechten met de pinda’s en blaadjes basilicum.

Wijntip: Chardonnay (wit), Zuid-Afrika. Fair Trade Original

Empanada’s met sweet chili-ananassaus

Hoofdgerecht voor 4 personen/12 empanada’s
Bereidingstijd: ca. 15 minuten (exclusief 15-20 minuten oventijd)

Ingrediënten:
1 pak bladerdeeg
1 pak (450 g) bladspinazie (diepvries), ontdooid
75 g pijnboompitjes, geroosterd
75 g olijven, zonder pit en in stukjes
3 eieren
150 g feta, verkruimeld
Kant en klaar (rauwkost)salade

En van Fair Trade Original:
Molen Zongedroogde tomaat peper olijf
Molen Zeezout mix chilipeper
½ blik Ananas, uitgelekt en in blokjes
150 ml Sweet Chili saus

Verwarm de oven voor tot 200°C. Ontdooi de 10 plakjes bladerdeeg. Knijp al het vocht uit de spinazie en doe het in een kom. Voeg de geroosterde pijnboompitjes, de olijven en flink wat zongedroogde tomaat kruidenmix toe. Klop de eieren los (houd een beetje van het mengsel apart), meng ze goed met het spinaziemengsel. Verkruimel de feta en roer deze er voorzichtig door, zodat het nog brokjes blijven. Steek uit de plakjes bladerdeeg met een glas of kommetje 10 rondjes. Kneed de restjes bladerdeeg tot een bal en rol uit tot een plak. Steek ook daar een rondje uit. Herhaal dit, zodat er minimaal 12 rondjes zijn. Leg een bergje spinazievulling op een helft van elk rondje en klap de andere helft eroverheen. Druk de rand dicht met een vork. Bestrijk de empanada’s met het achtergehouden ei en bestrooi met de zeezout-chilimix. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bak de empanada’s in ca. 15-20 minuten goudbruin. Maal intussen de ananas met behulp van een staafmixer of hakmolen tot een gladde puree en meng dit door de chilisaus.

Serveer de empanada’s met de salade en ananassaus.

Heeft u wat minder tijd? Maak dan 10 langwerpige flapjes. Leg het mengsel op het bladerdeeg, vouw het bladerdeeg dubbel en maak de randen vast.

Wijntip: Shiraz (rood), Zuid-Afrika. Fair Trade Original

Lauwwarme maaltijdsalade met Teriyaki zalm

Hoofdgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd: ca. 15 minuten

Ingrediënten:
1 schaaltje (100 g) sugarsnaps, afgehaald
1/2 krop ijsbergsla
1/2 komkommer
1 avocado
2 el olijfolie
1 limoen, helft geperst en helft in partjes
4 kleine zalmfilets
1 schaaltje (100 g) zeekraal
2 bosuitjes, in ringen
meergranen crackers

En van Fair Trade Original:
1/2 flesje Woksaus Teriyaki
molen Zeezout chilimix

Kook de sugarsnaps in enkele minuten beetgaar in een laagje water en spoel ze af onder koud water. Snijd de sla in repen, spoel in een vergiet af met koud water en laat het uitlekken. Halveer de komkommer over de lengte, verwijder de zaadlijsten met een lepel en snijd de komkommer daarna in plakjes. Halveer de avocado, verwijder de pit en schil en snijd het vruchtvlees in plakjes. Besprenkel het met een beetje limoensap. Verhit de olie in een koekenpan en bak de zalmfilets aan beide zijden goudbruin. Voeg de Teriyaki woksaus toe en leg de zeekraal om de moten heen in de pan. Leg een deksel op de pan en verwarm het nog 1-2 minuten. Zorg ervoor dat de zalm van binnen nog niet helemaal doorbakken is, maar een beetje glazig blijft. Verdeel de sla, sugarsnaps, komkommer en avocado over 4 borden. Neem de zeekraal en de zalm uit de pan en leg het bovenop de salade. Maal naar smaak zeezout boven de zalm en garneer met wat bosui en een partje limoen. Besprenkel de salade met het overige limoensap en serveer met meergranen crackers.

Wijntip: Pinotage (rood), Zuid-Afrika. Fair Trade Original

Tip van de maand juni: IJskoude romige zomersmoothie

Drankje voor 4 personen

Bereidingstijd: ca. 5 minuten (exclusief maken ijsblokjes, dag van te voren)

650 ml Appelsap lemon & lime
1 komkommer
2 avocado’s
ca. 6 takjes munt
ca. 3 ijsblokjeszakjes

Vul een dag van te voren drie ijsblokjeszakjes met 650 ml appelsap en leg ze in de vriezer. 
Snijd enkele reepjes van de komkommer en bewaar deze als garnering. Schil de rest van de komkommer en snijd hem in grove stukken. Maak de avocado’s schoon en doe het vruchtvlees samen met de komkommerstukken in een blender of keukenmachine. Druk de appelsap-lime klontjes uit de zakjes en doe ze in de blender erbij. Voeg ca. 6-8 blaadjes munt toe en mix het geheel tot een gladde smoothie. Schenk direct in vier glazen en garneer met het reepje komkommer en takjes munt. 

Lekkere tip van mei: warme kruidenthee met chocolade ananas

Drankje voor 4 personen

Bereidingstijd: ca. 15 minuten 
1 blik Ananasschijven op sap*
1 reep Chocolade puur of melk*
4 zakjes Kruidenthee Relaxing*, of andere smaak naar keuze 

Laat de ananasschijven uitlekken. Laat water in een pannetje aan de kook komen. Breek de chocoladereep in stukjes en doe deze in een kom die je in het pannetje met kokend water hangt. Zorg ervoor dat er geen water in het kommetje komt!. Smelt de chocolade en roer het chocolademengsel glad. Dep de ananasschijven droog met keukenpapier en dompel de helft van een schijf in de gesmolten chocolade. Hang de ananasschijven naast elkaar aan een eetstokje en laat de chocolade zo drogen. Zet intussen vier koppen thee volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Serveer de chocoladeananasschijven bij de thee.

Ingrediënten gemarkeerd met een * zijn verkrijgbaar als Fair Trade Original-
product
Aangestuurd door Maak uw eigen unieke website met aanpasbare sjablonen.