Papierwaren

Dagboeken, Reisverslagen, Receptieboeken, Condoleanceboeken, Notitieboekjes, Ansichtkaarten, Agenda's en Kalenders en natuurlijk Olifantenpoeppapier. Kijk ook eens onder het kopje Goede Doelen. We hebben een variëteit aan papierwaren. Loop gerust binnen om te zien of er iets voor u bij is.

Op deze pagina willen we de prachtige dagboeken (ook een mooi cadeau voor beginnend schrijvers), van het merk Marina Vaptzarova laten zien. Elk product is gemaakt van de meest duurzame materialen door Nepalese ambachtslieden.

Olifantenpoeppapier uit Sri Lanka

https://www.youtube.com/watch?v=dyZMzTJ_lzI

Een olifant eet 180 kilo voer per dag. Dit zijn vooral palmbladeren, kokosblad en kitulschors. Door zijn snelle verbranding laat de olifant dagelijks enorme bulten poep achter. In Kegalle wordt papier gemaakt van deze overblijfselen.Vies? Helemaal niet! De door de zon uitgedroogde poep wordt verzameld door medewerkers van het Maximus Papier Project.

De poep wordt gekookt met Margosa blad, wat een natuurlijk desinfecterende werking heeft. Na een kookproces van acht uur wordt afvalpapier uit de kantoren van Colombo aan het mengsel toegevoegd en samen verder ingekookt tot een stevige pap. Van deze pap worden vervolgens vellen papier geschept. Door zouttoevoegingen kan het papier bovendien in elke gewenste kleur gemaakt worden.Van 10 kilo olifantenpoep wordt tot wel 120 vellen papier of 60 vellen karton gemaakt. De vellen worden als basis voor verschillende producten van Lanka Lamai gebruikt.

Naast het duurzame (her)gebruik van olifantenpoep en oud papier, heeft het Maximus Papier Project nog een tweede doel. Olifant en mens staan in Sri Lanka soms recht tegenover elkaar, zeker wanneer hongerige olifanten de schaarse oogst vernietigen. Het Olifanten Weeshuis wil olifanten een veilige plek bieden, zodat de oogst beschermd wordt tegen de olifant, en de olifanten beschermd zijn tegen de mens. Alle opbrengsten uit dit project komen dan ook ten goede aan het Olifanten Weeshuis.

Koop kaarten, boekenleggers en memo’s van olifantenpoeppaier: handgemaakt, eco-verantwoord en ijzersterk

Dagboeken uit Nepal

De missie van het merk Marina Vaptzarova is: Het culturele erfgoed van Nepal te bewaren. Het ecosysteem te beschermen en de economie en het prestige van Nepalese ambachtslieden te versterken.Ze zijn een maatschappelijk en ecologisch verantwoord merk met hoogwaardige en duurzame grondstoffen. Alles wordt met de hand gemaakt, van het oogsten van grondstoffen tot de afgewerkte compilatie van materialen. Dit kost tijd, talloze vakkundige handen en handgemaakte processen, knowhow en kwaliteitsborging. 

Elk product wordt één voor één met de hand gemaakt door lokale ambachtslieden .Materialen die in de dagboeken worden gebruikt zijn Daphne Papier en messing.

Daphne papier is gemaakt van de Daphne bush (Lokta in het Nepalees), die zeer lange vezels heeft die buitengewone kracht geven aan het papier. Daphne-papier trekt geen papieretende insecten aan, wat betekent dat het vele decennia, zelfs eeuwen mee kan gaan. Daphne papier, een zeer oude traditionele knowhow in Nepal, wordt nog steeds gebruikt, vanwege de kracht en levensduur voor belangrijke officiële documenten van de Nepalese overheid. Nepalese ambachtslieden maken de produkten in de eigen werkplaats in Kathmandu.

De messing elementen zijn ook met de hand gesneden door bekwame ambachtslieden in de Kathmandu-vallei.