Tuinaccesoires

Scrap-metal uit Zimbabwe

Een kleine greep uit de figuren van scrapmetal voor in de tuin of op balkon. Binnen kan natuurlijk ook. Uw tuin of balkon fleurt er meteen van op!

We hebben een wisselende voorraad, variërend van een groot everzwijn en grote vogels tot drinkschalen, kleine vogels en tuinstekers. Kom gezellig langs om te kijken welke we hebben!

Tuin en balkon bloempotten en bakken uit Mexico

Kleurrijk en vrolijk fleuren ze je balkon of tuin op. Er zijn nog aanverwante artikelen zoals een grote salamander, een stralende zon of kleine kikkers, die het helemaal af maken.

Kinderhangmat met tuigje uit India

Door het tuigje in het hangmatje kan uw kind er niet uitvallen. De hangmat kan met de hand gewassen worden op 30 graden. Niet in de droger drogen!

De makers van deze prachtige producten

Victor en Nomatter Mhembere, Zimbabwe

Victor en Nomatter wonen met hun 5 kinderen in de dichtbevolkte wijk Waterfalls, net buiten Harare, Zimbabwe. Zij hebben met een renteloze lening van Gone Arty een stuk grond gekocht en een huis met werkplaats gebouwd. Het familiebedrijfje maakt van afvalijzer, oude tonnen, oude hekjes en oude auto's prachtige vogels. Elke keer ontwikkelen ze weer nieuwe vogels: kraanvogels, grutto's, meeuwen, eenden, koolmeesjes, kwikstaartjes, ijsvogels, enz. Hun inspiratie doen ze op door te bladeren in de tijdschriften van de vogelbescherming, die Gone Arty voor ze meeneemt.

Lupita en Toño

Lupita en Toño hebben het familiebedrijf dat bijna failliet was gereorganiseerd en gemoderniseerd waarbij veel aandacht is komen te liggen op de sociaal en verantwoord ondernemen. Zo werden er goede arbeidscontracten opgesteld, de werkplaatsen aangepast zodat de werknemers in een schone en beschutte ruimte kunnen werken. Ook zorgen Lupita en Toño voor goede sanitaire voorzieningen, regelingen voor kinderopvang, een transparante administratie en ze ontwikkelden een beleid gericht op duurzaam ondernemen.

Traditioneel is het schilderwerk een vrouwenambacht. Hierdoor is het merendeel van de werknemers vrouw. Er zijn goede voorzieningen zodat werk en moederschap goed te combineren is. Het fysiek zware werk zoals het gieten van de artikelen en het laden van de ovens gebeurt door mannen.

 Als kroon op hun werk kende de overheid hen in 2015 het gewilde certificaat van Duurzaam Ondernemerschap toe, waar ze terecht heel trots op zijn.

De schildertechniek van dit kleurrijke keramiek komt oorspronkelijk uit Noord- Afrika en werd door de Spanjaarden geïntroduceerd in Mexico zo’n 500 jaar geleden. Generatieslang zijn de kleurstellingen doorontwikkeld maar de techniek is bijna onveranderd gebleven. Wel is de houtoven vervangen door een moderne elektrische oven waardoor de producten voldoen aan de eisen die de huidige consument stelt.

Elango uit Tamil Nadu, India

De hangmatten en stoelen worden gemaakt door Elango. Zijn bedrijf is gevestigd in een dorpje in Tamil Nadu, Zuid-India. Vele mensen uit zijn dorp zijn afhankelijk van Elango’s onderneming. Een baan als wever zorgt voor een vast inkomen en scholing. Elango en zijn werknemers kopen op de lokale markt gekleurde katoen. Dit wordt met behulp van een fietswiel op klosjes gezet. De draden worden op een carrousel gespannen en naar het weefgetouw geleid. Weven is zwaar werk en wordt voornamelijk door mannen gedaan.De touwen van de hangmat worden handmatig geknoopt. Als alles aan elkaar is genaaid worden de hangmatten ingepakt en verscheept naar het Westen.